Links Rel nofollow, een raar roddelverhaal of SEO angstaanval?

Een van de dingen die ik altijd raar heb gevonden is het attribuut rel=”nofollow” bij links. Dit attribuut in 2005 geïntroduceerd. Je  plaats het bij links op je website die je niet volledig vertrouwt. In feite vertel je Google dat deze link niet gevolgd moet worden. Waarom zou je dat doen?

Dit heb ik altijd apart gevonden. Wanneer ik links niet vertrouw plaats ik ze niet!! Links plaats je voor je bezoekers. Het zijn tips naar webpagina´s die het bekijken waard kunnen zijn. Dan is het tegenstrijdig om dan aan zoekmachines te vertellen dat die link niet gevolgd moet worden. Het is dan ook niet vreemd dat er door de tijd heen, allerlei discussies over dit attribuut zijn geweest.

Al jarenlang en nog steeds krijg ik reacties van webmasters die bang zijn voor het plaatsen van externe links. Ze hebben angst om PR (pagerank) en waarde weg te geven door het plaatsen van externe links. Voor dit in mijn beleving niet bestaande probleem wordt dan een oplossing gezocht. Het attribuut rel=”nofollow” moet de oplossing geven. De webmasters gaat dan druk in de weer om overal bij links met het attribuut rel=”nofollow” te plaatsen.

Hieronder een voorbeeld van een link met het attribuut rel=”nofollow”.
<a href=”pagina.html” rel=”nofollow”>sign in</a>

Later kwam daar een instructie van Google bij dat je dit attribuut moest plaatsen bij betaalde links. Ook wanneer ik een affiliate link plaats sta ik achter de verwijzing. Anders plaats ik hem niet. En is het een link die de waarde van mijn inhoud op de site verhoogt. Dat laatste is in ieder geval mijn mening. Dus waarom zou ik dan moeten aangeven dat deze niet gevolgd moet worden? Dat is niet logisch.

Webmasters hebben ook verzonnen om dit attribuut te plaatsen op verwijzingen naar hun eigen interne links. Zo zou een pagina op hun site alle waarde krijgen, en dan hoog gaan scoren. Matt Cutt (Google medewerker) zegt dat dit onzin is. Google heeft ook aangegeven dat je met attribuut rel=”nofollow”  NIET de waarde voor je website blijft vasthouden.

Het hele verhaal van rel=”nofollow” klinkt voor mij als een rare roddelcampagne naar Google. Je roddelt over links die je niet vertrouwt maar wel plaatst. Vanaf de start heb ik er nooit gebruik van gemaakt. Met de motivatie dat ik achter mijn links sta. En ik heb nooit een aanwijsbaar nadeel gevonden. Bij een test vond ik zelfs tendensen dat het plaatsen van dit attribuut nadelig zou kunnen zijn.

De officiële informatie van Google over rel=”nofollow” kun je vinden op :
http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=96569

Vertrouw je eigen statistieken

Vertrouw je eigen statistieken, ook al gaan die tegen gangbare SEO opvattingen in. Vertrouw je het niet, test dan zelf. Ik heb vaker een opvatting gehad die tegen de mening van een groot aantal SEO experts in ging. Mijn opvatting wordt voor een belangrijk deel bepaald door conclusies te trekken uit mijn eigen statistieken. Ik heb vaker uiteindelijk van experts gelijk gekregen. Bevestigd door wijzigen in hun visie die mijn eerdere mening bevestigde. Heb ik altijd gelijk? Vast en zeker niet. SEO is ook maar één de onderwerpen waar ik me mee bezig houd. Maar je kunt beter in jezelf geloven dan overal achter elke opvatting van een SEO expert aan lopen. Die zijn het ook niet altijd onderling met elkaar eens.

En uiteindelijk komt het er telkens weer op hetzelfde neer : maak goede inhoud. En daar horen goede linkverwijzingen ook bij.

Één reactie

  1. Harry

    Mooi artikel over een mythe die “No follow” heet. Ook ik heb mij altijd afgevraagd wat het nu kan zijn om een link niet te laten volgen door Google? Laten we het internet vooral organisch houden. Links zijn een meerwaarde voor een website omdat ze de positie van zowel de pagina van de link als de verwijzing steviger maken in het gehele netwerk dat internet heet.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>