Gevecht om te worden vergeten – verleden uit Google zoekmachine
Een Spaanse advocaat, Mario Costeja González, wilde dat een artikel over hem uit de Google zoekmachine gehaald werd. Hij had hiervoor een rechtzaak tegen Google gespannen. In 1998 ging het leven van Mario niet zo geweldig. Zestien jaar geleden werd zijn huis in een veiling te koop gezet om zijn schulden af te lossen. Daarover was een krantenartikel gemaakt, Het krantenartikel kwam op de eerste plek in Google bij zoeken op zijn naam. Mario heeft zijn schulden afgelost. Maar door Google bleef zijn verleden hem achtervolgen.
Een klacht tegen de krant, om het artikel te verwijderen werd afgewezen. Maar de klacht tegen Google werd toegekend. Google moet de links naar het artikel uit de zoekmachine verwijderen, en mag deze ook in de toekomst er niet meer aan zijn naam koppelen.
Uitspraak Europese rechtshof
Google moet resultaten wijzigen op aanvraag. Privé personen het recht hebben om hun gegevens te controleren en kunnen zoekmachines vragen om resultaten te verwijderen.
De uitspraak is gebaseerd op het recht op privacy en gegevensbescherming. Informatie wordt alleen verwijderd als de impact op de privacy van het individu groter is dan recht van het publiek om het te vinden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen publieke personen en particulieren. Een bekend politicus zal moeilijker een uitglijer in het verleden uit de zoekresultaten krijgen.
Google had aangevoerd dat het geen controle heeft over persoonsgegevens en geen censuur mag uitvoeren. En dat de verwerking van de gegevens niet in de EU plaatsvond. Maar de uitspraak luidde : Google moet “onvoldoende, irrelevante of nu niet meer relevante” gegevens verwijderen, wanneer iemand dit vraagt.
Het doet er niet toe waar de fysieke server en verwerken van gegevens is gevestigd. Bij het aanbieden van diensten aan de Europese consument, gelden de Europese regels. Deze wet geldt ook voor zoekmachines als Bing en Yahoo.
Bron: het Perscommuniqué van het hof van Justitie van de Europese Unie
Het betreft alleen zoeken op eigen naam
De uitspraak betreft het zoeken naar de naam van een persoon. Het betwiste krantenartikel zelf kan nog wel gevonden worden. Wanneer iemand zoekt naar inbeslagnames en veilingen van huizen in Spanje, kan het artikel wel gevonden worden.
Iemand die een link verwijderd wil hebben kan zich tot de zoekmachine richten. Wanneer de zoekmachine de links niet verwijderd kan een gedupeerde zich tot de bevoegde autoriteiten richten.
Wat is het nadeel van de wet “recht om vergeten te worden”?
Hoe ver gaat de wet? Ik ben geen jurist. En de wet betreft privé personen, dus geen bedrijven.
Op een artikel van de BBC staan voorbeelden iemand die veroordeeld is voor kindermisbruik, die links uit Google wil hebben. En een arts die negatieve beoordelingen heeft van patiënten. De arts heeft een bedrijf, en het gaat hier blijkbaar niet over privé artikelen. En hoe zit het dan met een malafide bedrijf onder een eigen naam? Moeten links naar kritiek daarvan ook verwijderd worden?
Reacties vanuit Amerika
Vanuit Amerika heeft dit (natuurlijk) reacties opgeroepen. Zoals bijvoorbeeld, dat de zoekresultaten automatisch gaan. En het een hoop techniek en werk kost om dit te implementeer. Hoezo?? Die techniek draait al. Op verzoek van de regering worden links verwijderd en ook websites die als spam wordt aangemerkt worden al jarenlang uit de zoekmachine verwijderd.
Een hoop reacties betreffen “een vrij internet, en geen censuur”. Onzin lijkt me. Het krantenartikel is niet verwijderd. Het krantenartikel kan op alle andere zoekwoorden gevonden worden in Google. Alleen het zoekresultaat gekoppeld aan de naam van Mario Costeja González is verwijderd.
De hele wereld kent nu Mario Costeja González
Het grappige is wel dat Mario nu bekender is dan ooit. Hij en zijn verleden en de rechtzaak hebben over de hele wereld de aandacht getrokken. De context is natuurlijk erg veranderd. Wel een heel goede manier van reputatie management lijkt me.
Zoekresultaten uit Google laten verwijderen
Google heeft sinds kort een formulier voor het indienen van een verzoek om resultaten uit de zoekmachine te laten verwijderen