Bij Google zoeken de Cache bekijken, kan dat nog?
Bij de zoekresultaten van zoeken bij Google heb je de mogelijkheid om in de cache te kijken. In de cache wordt de laatste versie een dag of 10 bewaard, ook nadat een website off-line gehaald is. De cache blijft dus maar een beperkt aantal dagen staan.
Je kunt dus daarin vaak een oudere versie zien wanneer de huidige website gewijzigd is. Dit kan handig zijn wanneer je nog even de oude informatie nodig hebt. Het kan zelfs handig zijn voor website beheerders wanneer die per abuis een stuk tekst verwijderd heeft en geen backup daarvan heeft. En dan dat stuk tekst kan kopiëren uit deze cache versie.
Bij elk gevonden resultaat was een extra linkje naar de cache. Tegenwoordig is dat linkje er niet meer, maar is eer een optie onder een pijltje. Zie het plaatje hieronder.
Wat is Google Cache?
Google Cache is de gigantische database die Google vult met websites en webpagina’s van de Google zoekmachine. Google is onophoudelijk bezig met het zoeken en indexeren en bewaren van alle websites en webpagina’s voor hun zoekmachine. In deze database staat dan een momentopname van een website. Eens in de zoveel tijd wordt die database ververst en wordt opnieuw de laatste versie in de database opgeslagen. Er worden dus telkens momentopnames gemaakt van alle websites.
Wanneer je op Google zoekt, dan zijn de zoekresultaten die getoond worden afkomstig uit de Google Cache database. Pas als je op de link klikt op een zoekresultaat wordt je doorgestuurd naar de actuele website zoals die op het internet staat.
Zoeken in Google Cache
Er is een zoekmachine waarmee je in Google Cache kunt zoeken: CachedView. Met CachedView heb je ook de optie om binnen de Wayback Machine te zoeken
Je kunt ook met een zoekopdracht in Google direct in de cache zoeken. Dat doe je door in de Google zoekopdracht het woord cache met dubbele punt, en daarachter de url in te vullen, zoals in het voorbeeld hieronder.