Beginnen met Mastodon
Mastodon als alternatief voor twitter
Mastodon wordt als een alternatief voor twitter gezien. Nu Elon Musk twitter heeft overgenomen, zijn veel gebruikers met een account op Mastodon gestart. Mastodon is een non-profitorganisatie, wat betekent dat het doel idealiter is om het publiek ten goede te komen, in plaats van de aandeelhouders.
Mastodon lijkt op Twitter. Je deelt op een eigen pagina korte berichtjes (‘toots’) met de rest van de wereld. Eventueel met een foto of video. Je volgt interessante andere gebruikers zodat je automatisch hun nieuwe berichten in je overzicht ziet. Je kunt ook op elkaar reageren.
Decentraal netwerk
Mastodon is een decentraal sociaal netwerk, Het bestaat uit opensourcesoftware waarmee je zelf een online sociaal netwerk kunt hosten. Het bestaat sinds 2016. ‘Decentraal netwerk’ houdt in dat er diverse servers zijn. Gebruikers kunnen ook een eigen server opzetten waarop gebruikers publiceren. Deze Mastodon-servers kunnen worden beheerd door individuen, groepen of organisaties die elk hun eigen regels hebben met betrekking tot hoe gebruikers zich kunnen aanmelden, evenals hun eigen moderatiebeleid. Bij sommige servers kan iedereen meedoen, terwijl andere alleen op uitnodiging zijn of goedkeuring door een beheerder vereisen.
Het geheel van servers heet de ‘fediverse’, een samentrekking van “federated” en “universe”. Gebruikers van andere servers kunnen de berichten ophalen van jouw server en ze op hun eigen feed zien. Je kunt mensen volgen, ongeacht op welke server ze zich bevinden. Door de decentrale inrichting is Mastodon lastiger offline te halen en serverbeheerders hebben controle over wat wel of niet op een bepaalde server is toegestaan.
Account aanmaken
Wanneer je voor het eerst je account aanmaakt, kiest je een server. Je maakt een account aan bij een lokale open Mastodon-community. Bijvoorbeeld Mastodon.nl voor de Nederlandse community. Standaard zie je welke berichten in je eigen community verschijnen. Berichten van mensen in andere communities zie je pas als je ze ‘volgt’.
Gebruikersnaam op mastodon
Wanneer je je bijvoorbeeld aanmeld dan is je adres:
@”gebruikersnaam”@mastodon.nl, b.v. @jokemarkleinhuis@mastodon.nl. Bij de mastodon server mastodon.green, dan is je adres @”gebruikersnaam”@mastodon.green. Maar met welke server je je ook aanmeldt, je kunt communiceren met gebruikers vanaf elke andere server. Sommige servers kunnen andere servers geblokkeerd hebben. Misschien omdat het een onprettige groep is. Dat betekent dat je met niemand van de geblokkeerde server kunt communiceren. Je kunt een account makkelijk verhuizen naar een andere server (instantie). Dat heet een doorverwijzing. Daarbij gaan je volgers en accounts die je zelf volgt, automatisch mee naar de nieuwe instance. Dan hoef je dus niet opnieuw te beginnen. Wel blijven je posts dan achter.
Nederlandstalige mastodon servers
Nederlandstalige Mastodon servers zijn:
Mastodon.nl, Mstdn.social en Mastodon.education.
Andere mogelijkheden zijn:
Mastodonbelgium.be, Mastodon.green, Mastodon.world,
Mastodon.green, Mastodon.art en Mastodon.online.
Je kunt ook via deze webpagina een server zoeken : joinmastodon.org/servers
Begrippen en werken met mastodon
instantie = Mastodon community server
toot = berichtje, vergelijkbaar met tweet op twitter
tooten = berichtjes plaatsen
boosten = berichtje van ander delen vgl. “retweeten”
favoriet maken = liken
Wil je jouw toot onder de aandacht brengen van bepaalde personen? Noem dan in je tekst hun gebruikersnaam met een @ ervoor. Je kunt ook direct onder een toot van een ander antwoorden cq reageren. Daar krijgen zij ook een melding van.
Je kun ook berichten van anderen liken = favoriet maken. Mastodon laat niet direct tellers zien voor hoeveel ‘boosts’ of ‘favorites’ die een post heeft gehad. Die zie je wel wanneer je een toot aanklikt.
Mastodon ondersteunt ook bladwijzers en hashtags. Mastodon-lijsten werken iets anders dan op Twitter, omdat je alleen mensen aan een lijst kunt toevoegen als je ze al volgt.
Crossposten (bericht op twitter en mastodon plaatsen)
Er is een handige tool om zowel op Twitter als op Mastodon te publiceren. Je gebruikt hiervoor een crossposterdienst. Deze plaatst je nieuwe berichten op twitter automatisch ook op Mastodon.
Privéberichten sturen
Je kunt ook privéberichten sturen naar andere gebruikers. Dit doe je door een bericht als ‘privé’ te kenmerken. Anders ziet iedereen het bericht.
Volgers van twitter migreren
Als je een account hebt aangemaakt, kun je accounts zoeken die je wilt volgen. Als je al op Twitter zit, kun je een migratietool proberen als Moa gebruikt. Alle accounts die je volgt, komen in een csv-bestanden wat je kunt uploaden in Mastodon, waarna je alle gevonden accounts op Mastodon automatisch kunt volgen.
Andere tool voor migratie
Een tool om je te hepen je Twitter-volgers te vinden op Mastodon: www.movetodon.org Het bekijken van gebruikers gebeurt lokaal in de browser, geen CSV-import vereist, de lijst sorteerbaar op registratiedatum, vind snel nieuwe accounts. Er is een knop om alle accounts tegelijk te volgen.